Hoe gaan we met het weer om?

Als de eenden kwaken in het riet, dan waait het………………of niet

Weinig wind?
Wanneer op internet/smartphone een verwachting van bijvoorbeeld windkracht 1 of 2 wordt gegeven dan kan het op de Aalsmeerse Westeinderplassen zomaar windkracht 3 tot 3+ Bft. worden. Hoe dat kan? Hemelsbreed ligt Aalsmeer maar op 20 kilometer afstand van zee, de zeewind doet zich hier dus extra gelden. Daarbij komt dat de teletekstaankondiging voor heel Nederland gedurende 24 uur geldt! Een ander fenomeen wat zich in de vroege ochtend aandient, is dat er op de eerste uren van de dag nauwelijks wind is; een nawee van een meestal nachtelijke windstilte. Wind wordt namelijk veroorzaakt door temperatuursverschillen, in ons geval vaak het verschil tussen land- en zee temperatuur. ’s Nachts koelt het land af, het verschil wordt minder, waardoor de wind afneemt.

We varen bij een zwakke wind altijd uit, want in de loop van de ochtend trekt de wind eigenlijk altijd wel weer aan. Trouwens, ook met weinig wind valt er prima te oefenen, bijvoorbeeld het verfijnen van technieken.
Voor met name de onervaren catamarancursisten is een zwakke wind heel gunstig om nieuwe aspecten onder de knie te krijgen, zoals optuigen, trimmen, de basis van trapeze staan, omslaan en rechttrekken.
De kielboottinstructeur zal waarschijnlijk overstappen naar het VDWS leersysteem ‘op afstand lesgeven’ en/of de groep splitsen door een 2e boot in te zetten. Mocht de situatie zich voordoen dat er werkelijk onvoldoende wind is om zinvol te kunnen varen, dan breken wij de les af en maken, in overleg, een afspraak om de resterende tijd in te halen.

Harde wind?
Onze instructeurs weten waarom ze iets doen, ze weten ook wat hen te doen staat bij harde wind. De uitrusting wordt aangepast aan de windkracht, bijvoorbeeld:

  • Optimisten (beginners) krijgen een half zeiltje en varen op rustig en beschut water (sloten, kleine Poel en de Fortbocht).
  • Het zeil van de meeste boten, zoals kielboten, Pico’s en Lasers kunnen we sterk verkleinen.
  • De surfzeilen worden aangepast, hoe sterker de wind, des te kleiner het zeil.

Ons materiaal is goed onderhouden, wat eveneens bijdraagt aan het creëren van veiligheid.

Regen
Bij regen gaat de les gewoon door. De (jonge) kinderen krijgen wat sneller een alternatief programma.
Afhankelijk van de weersomstandigheden varen zij in een meer beschutte omgeving, zoals de kleine Poel en de Fortbocht. Tijdens langdurige intensieve buien krijgen ze binnen spelenderwijs theorie. Een hele dag van ononderbroken regen is echt een zeldzaamheid, ’s middags klaart het, meestal vanaf zee, vaak weer op. Overigens is onze ervaring dat kinderen zich over ‘t algemeen minder met de weersomstandigheden bezighouden dan hun ouders. Kinderen zijn vaak helemaal gericht op datgene waar ze mee bezig zijn, ook in dit opzicht kunnen we van ze leren…

Onweersdreiging?
Meestal is onweer zeer plaatselijk en bovendien kortdurend. Door zijn ligging heeft Aalsmeer relatief weinig last van onweer. Bovendien trekt een onweersgebied meestal om de grote Poel heen. In het zuiden en oosten van het land, is het veel warmer, daar is dus veel meer kans op onweer. Onweersdreiging herkennen we altijd vroegtijdig, we zorgen dat iedereen veilig is tijdens de onweersbui. De buien duren vaak zo kort, dat we niet eens de kans krijgen om vervangende activiteiten, zoals theorie, te organiseren. Voordat je het in de gaten hebt, zit iedereen weer op het water.

Tot slot…
Mocht het voorkomen dat wij het niet verantwoord vinden om uit te varen, gemiddeld komt dit hooguit 1x per jaar voor, dan nemen wij contact op om een andere datum af te spreken. Wij zijn zuinig op onze mensen én ons materiaal. Veiligheid staat bij onze zeilschool voorop en daar handelen we naar.
Voel je vrij om ons te bellen als je twijfels hebt.

VDWS, Grundschein, VDWS basislicentie, VDWS windsurfen, VDWS catamaran, VDWS zeilen CWO, CWO zeilschool, CWO diploma, CWO zeilcursus, zeilkamp, zeilschool 

Nix Windfoil

Zeilschool Aalsmeer
Kudelstaartseweg 64
1433 GK Aalsmeer
0297-320122
info@zeilschoolaalsmeer.nl
NL94RABO0380154943
Openingstijden: ma t/m zo van 9.00-18.00uur
plan je route